یک مقام بلندپایه کمیسیون مستقل حقوق بشر گفته که به دلیل فساد، فقر، ناامنی و ضعف حاکمیت قانون نقض حقوق بشر در کشور همچنان ادامه دارد. با این حال، او وضعیت حقوق بشر را نسبت به سالهای پیشین خوب ارزیابی کرده است.
امروز (دهم دسامبر) روز جهانی حقوق بشر است. از این روز، همهساله در کشورهای مختلف جهان تجلیل میشود و تلاشهای بیشتری برای تأمین حقوق بشر صورت میگیرد.
افغانستان یکی از کشورهایی است که همهروزه حقوق بشر به صورت گسترده در آن نقض میشود و نهادهای تطبیق کننده قانون، نیز دچار ضعف اند.
شکرالله مشکور؛ کمیشنر و سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر گفته که اقدامهای انجام شده برای بهبود وضعیت حقوق بشر ناکافی بوده است.
آقای مشکور به رادیو آزادی گفته است: «وضعیت حقوق بشر را نسبت به سالهای گذشته خوب ارزیابی میکنیم، بخاطری که آگاهی مردم در زمینه حقوق بشر بیشتر شده، بعضی قوانین مهم در راستای حمایت از حقوق بشر تصویب شدهاند و حقوق بشر به عنوان یک موضوع ملی در جامعه ما مطرح شده؛ ولی در کل نقض حقوق بشر در افغانستان وجود دارد. جنگ، خشونت، فقر، فساد، قاچاق و ضعف حاکمیت قانون زمینه را برای نقض حقوق بشر فراهم میسازند.»
با این حال، کارشناسان میگویند که بسیاری از پروژههایی که به منظور بهبود وضعیت حقوق بشر در کشور، تطبیق شده، اثرگذاری چندانی نداشته است. به گفته آنان، بسیاری از این پروژهها به ابزاری برای پولاندوزی برخیها تبدیل شده است.
حمید صادقی یک فعال مدنی میگوید که بسیاری از پروژهها به بدون مطالعه دقیق تطبیق شده که نتیجهای برای جامعه در پی نداشته است.
او میگوید: «پولهای کلان به مصرف میرسد تا مثلاً خشونت علیه کودکان را کاهش دهد. این پولها صرف تبلیغات میان خالی میشود که هیچ فایدهای به حال کودکان ندارد. به جای آن، طرحهای بدیل باید ساخته شود.»
این در حالی است که اخیراً گزارش شد که از کودکان مکاتب در ولایت لوگر بهرهبرداری جنسی صورت میگیرد. اما متأسفانه تا هنوز تحقیق روشن از سوی نهادهای مسئول در این زمینه صورت نگرفته است.